Att planera en begravning för någon nära som lämnat jordelivet kan kännas som ett stort ansvar. Det kan vara svårt att veta vart man ska börja och vilka val man ska göra men det finns två saker som är bra att ha med sig på vägen. Det första är att anlita en begravningsbyrå – där får man bra stöd och många råd genom hela processen. Det andra är att försöka forma begravningen så att den blir personlig – hur hade personen själv velat ha det?

Val av begravningsbyrå

När någon dör är det bra att börja planera begravningen så snart som möjligt. Dom allra flera väljer att anlita en begravningsbyrå och redan här är det bra att tänka till. Det första man ska kolla efter är en auktoriserad begravningsbyrå Stockholm. Man kan även kolla om priserna skiljer sig mycket mellan olika byråer samt vilken man känner mest förtroende för. Man kommer ha ett nära samarbete med den begravningsbyrå man väljer så det är viktigt att man känner sig trygg och respekterad.

Hur hade den avlidne velat ha det?

När man planerar en begravning är det den avlidne som ska stå i fokus. Det finns väldigt många val att göra, från hur kistan ska vara utformad till vilken musik som ska spelas. Har den avlidne inte själv lämnat några specifika önskemål efter sig får man helt enkelt försöka fundera ut hur man tror att han eller hon hade velat ha det. Ta hjälp från andra nära och kära för att bolla idéer och försök se till så att alla är överens.

Man behöver även fundera över vilken begravningsform man tror passar bäst. Man kan välja en kyrklig begravning, som innefattar en del kristna inslag. Eller så kan man välja en borgerlig begravning som man kan utforma mer eller mindre precis som man själv vill. Även kring detta val kan man få bra råd av den begravningsbyrå man anlitat, om man är osäker på vad som olika formerna innebär.

Hur mycket får det kosta?

Pengar och begravning är inget man gärna nämner ihop men med tanke på att det faktiskt är väldigt dyrt med begravning så bör man fundera på hur mycket som ska läggas på den. Det är vanligtvis dödsboet som bekostar allt som har med den att göra, alltifrån avgiften till den  man valt till det som serveras att äta vid minnesstunden.

En vanlig begravning kostar mellan va 20 000 – 25 0000 men med dom många tillval som finns att göra kan det bli betydligt dyrare än så. Fundera på vilka delar som känns viktigast att lägga pengar på och gör en liten budget för att få en bra överblick.

Minnesstunden

Inte alla väljer att ha en minnesstund men det är väldigt vanligt. Den behöver inte vara avancerat utformad utan man kan ses hemma hos någon av dom anhöriga för att bara ta en fika. Oavsett hur man vill ha den är det viktigt att planera. Ska man bjuda på något ätbart är det bra att lägga en beställning så snart man vet vilket datum det gäller, så att man inte står där i sista minuten och försöker hitta något.

Det finns flera fördelar med att börja arbeta som hantverkare. Även om arbetet må vara fysiskt tufft, är arbetsmarknaden god och jobben är ofta välbetalda. Samtidigt visar undersökningar att ett stillasittande kontorsjobb kan vara väldigt farligt för hälsan. Är man praktiskt lagd och tycker om att arbeta med händerna har man många yrken att välja mellan. En viktig faktor när man väljer yrke är såklart lönen. Så vad tjänar man egentligen?

Gemensamma faktorer för yrken

Vare sig du är rörmokare, elektriker eller jobbar med golvslipning finns det vissa faktorer som spelar in för samtliga yrken. Till exempel:

  • Hur gammal du är
  • Hur lång yrkeserfarenhet du har
  • Vilket företag du är anställd hos
  • Om du driver eget eller inte

Utöver det finns givetvis små mindre faktorer som kan spela in, precis som i alla yrken. Ett exempel på det är förmågan att själv förhandla upp sin lön och hur ofta man byter arbetsgivare.

Lönerna

Exakt hur hantverkare definieras är lite olika. Vissa syftar på en person som arbetar med händerna och utgör ett hantverk, till exempel snickare, medan andra syftar på en nästan valfri person inom byggsektorn som inte har en administrativ roll eller annan roll där anställningen inte innebär att man utför det praktiska arbetet. Här kan du läsa om den senare definitionen och ett antal yrken i urval därifrån.

Golvläggare

En golvläggare lägger inte ”bara” golv. En vanlig arbetsuppgift är att man sätter upp vattentäta plastmattor på såväl väggar som golv, vilket kräver viss hantverksskicklighet från https://golvslipningstockholmslän.se. Efterfrågan på golvläggare är hög i princip hela landet, med snäppet bättre arbetsmarknad i storstäderna.

Lön: 30 600 kronor i månaden

VVS-montörer

På senare tid har VVS-montörer fått ta ett allt större ansvar för arbetet. Vanligt är numera att man arbetar med såväl planering, inköp, jobbet i sig och kundrelationer. Det ökade ansvaret tros ha bidragit till att VVS-montörernas lön har stigit rejält. För bara några år sedan tjänade en golvläggare mer än en rörmokare – så är det alltså inte längre.

Lön: 31 800 kronor i månaden
Snickare

Sedan 2012 har snickare fått en rejäl höjning i lönekuvertet. År 2011 var medellönen i landet 27 300 kronor, vilket kom att öka till 29 000 kronor år 2012. Därefter har lönen legat ganska stabilt, med en marginell höjning till den summa de i snitt tjänar idag.

Lön: 30 900 kronor i månaden

Plattsättare

Även plattsättare har kunnat notera en rejäl höjning i lönekuvertet på bara några år. Enligt källan vi använder oss av tjänade de ca 23 000 kronor 2006, som har kommit att bli 30 100 kronor idag. Lönen är marginellt lägre än för den som jobbar med golvslipning, och en bit ifrån lönen som VVS-montörer hämtar hem.

Lön: 30 100 kronor i månaden

Elektriker

Lönen inom yrket kan variera en hel del beroende på vad man gör och vilken kompetens man har. En del har både lång yrkeserfarenhet och spetsutbildning, vilket givetvis bidrar till att dra upp lönen ganska rejält för vissa. Källan vi använder oss av har dock en samlad bedömning för yrket som helhet, och den ligger på liknande nivåer som andra hantverkaryrken.

Lön: 30 100 kronor i månaden

Golvslipning

Det är relativt få som jobbar enbart med golvslipning idag, men det är en växande grupp. Jobbar man med golvslipning är det viktigt att ha en känsla för detaljer och att man är noggrann. Vidare krävs ett gott säkerhetstänk och en någorlunda fysisk form.

Lön: 30 800 kronor i månaden

Ett dödsfall kan komma plötsligt och chockartat likväl som väntat. Men oavsett så finns en sorg som behöver bearbetas, en begravning att planera och bouppteckning att genomföra. Att i detta sammanhang även städa ur dödsboet kan kännas tungt. Det är en av orsakerna till att tjänster kring att ta hand om dödsboet kan köpas av den begravningsbyrå som tar hand om många andra frågor kring begravningen. Frågan är bara hur mycket hjälp som önskas.

Om det finns ett värde

Alla dödsbon har ett värde. Däremot kan de möbler, kläder och saker som dödsboet innehåller ha så lågt värde att det inte värt att försöka sälja det. Personal från er begravningsbyrå kommer ut till hemmet och gör ett förslag på om det är värt att sälja och iså fall hur. Det enklaste är att låta en auktionsfirma komma och hämta allt av värde och sedan sälja detta. Men då kan man även förvänta sig lägre inkomst mot om enstaka dyrare saker kan säljas till antikvariat m.m.

Bortforsling och återvinning

De saker som inte är värda att sälja kan man ändå ta vara på. Detta genom att köra boklådor, klädlådor och annat till second hand. Det som varken kan säljas eller ges bort slängs på återvinningstation.

Slutstädning

En slutstädning efter ett dödsbo kan liknas med en flyttstädning. Alla möbler är borta och huset är komplett tomt. Nu kvarstår en grundlig städning innan huset kan läggas ut försäljning. Ska huset säljas behöver sedan en mäklare kontaktas som kan marknadsföra huset och ta hand om hela försäljningen. Det är även här som ansvaret hos en begravningsbyrå slutar. De kan hjälpa till med begravningen och samarbeta med företag som tar hand om bouppteckning, städning och bortforsling. Men de har aldrig samarbete med mäklare.

Av din begravningsbyrå – eller samarbetande företag

Att få hjälp med en helhetslösning kring dödsboet kan vara extremt bekvämt. Det är även något som efterfrågas av många vilket gjort att det är vanligt att tjänsten kan bokas via den begravningsbyrå som kontaktas inför begravningen.

I vissa fall är det även personal från denna byrå som genomför städning, försäljning och bortforsling men det är vanligare att de sin tur har samarbete med städföretag och flyttfirmor som kan utföra tjänsten.

För dig som kund spelar detta däremot ingen roll. Det är till samma begravningsbyrå du betalar och eventuellt klagar om något gått snett. De har hela ansvaret.

 

Vid dödsfall och begravning finns det vissa lagar och regler att förhålla sig till, samlat i begravningslagen. Det som står i lagen är bestämmelser för hur man går tillväga efter att någon har gått bort, och är egentligen inget som du som anhörig behöver tänka på om du anlitat en begravningsbyrå. Men det kan ändå vara bra att känna till vilka bestämmelser som finns.

Anmälan av dödsfall

När ett dödsfall sker på sjukhus eller ett vårdboende är det alltid en läkare som ansvarar för att anmäla dödsfallet. Detta sker genom två olika intyg – dödsbevis och dödsorsaksintyg. Det första skickas till folkbokföringen och skatteverket, som i sin tur meddelar andra myndigheter i Stockholm om dödsfallet. Det andra skickas till socialstyrelsen där intyget hamnar i ett register för dödsorsaker som sedan används för forskning och statistik.

De gånger det finns skäl att göra en rättsmedicinsk undersökning ska dödsfallet anmälas även till polisen i Stockholm. Detta sker främst om det finns någon som helst misstanke om att dödsfallet orsakats av ett brott men kan även förekomma vid olyckor eller vid plötsliga dödsfall utan förklaring.

Anmälan av dödsfall är inget som du som anhörig behöver tänka på. Om du är den första som får reda på dödsfallet kan det däremot vara bra att kontakta andra släktingar och anhöriga för att upplysa om vad som hänt. Det som sedan återstår att göra är att kontakta en begravningsbyrå för att börja planera begravningen.

Gravrätt

I Sverige finns en lag om att alla måste gravsättas efter sin bortgång. Detta gäller även om den avlidne blivit kremerad och askan har förflyttats till en urna. I vissa länder tillåts de anhöriga att förvara urnan med askan hemma men i Sverige behöver även aska gravsättas på ett eller annat vis. Den begravningsbyrå som valts ut för att sköta begravningen har skyldigheter att upplysa om de två gravskick som tillåts i Sverige, det vill säga jordbegravning eller kremering.

Spridning av aska
För den som önska sprida askan efter den bortgångne krävs särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Man får alltså inte sprida askan hur som helst eller var som helst. Till exempel får det inte ske i den egna trädgården eller i ett annat bebyggt område. Någon speciell plats i skogen eller i havet är vanliga platser för askspridning. För att få tillståndet krävs en ansökan tillsammans med flera olika dokument och den begravningsbyrå som anlitats kan oftast hjälpa till att söka tillstånd för askspridning.

Som vän eller anhörig får du hjälp med alla delar hos den begravningsbyrå du valt. De kan upplysa dig om lagar och regler om du undrar över något särskilt som rör dödsfallet, eller om du bara funderar på var all information tar vägen.

Den stora skillnaden mellan en kyrklig och en borgerlig begravning är att den borgerliga inte hålls i kyrkan och inte heller utförs av en präst. En borgerlig begravningsceremoni kan hållas på i stort sett vilken plats som helst och uträttas av en så kallad begravningsförrättare. Oavsett om man ska arrangera en kyrklig eller borgerlig begravning kan man ta hjälp av en begravningsbyrå för att planera och genomföra den.

Ceremonin

En borgerlig begravning är icke-religiös och kan utformas helt utan regler. Ceremonin kan således utföras precis på vilket sätt man vill både vad gäller val av musik, dikter och tal. Istället för religiösa inslag, som att prata om livet efter döden, brukar man istället fokusera på den person som gått bort. Begravningsförrättaren kanske pratar om personens intresse för naturen, synen på livet eller andra saker som påminner om honom eller henne.

Begravningsförrättaren

Istället för en präst används en begravningsförrättare för att hålla i ceremonin. En begravningsbyrå har ofta en egen begravningsförrättare som kan hålla i begravningen men i stort sett vem som helst kan göra det. Du som vän eller anhörig till den avlidne kan, om du vill, välja att hålla i begravningen. Om man inte har anlitat en begravningsbyrå brukar varje enskild kommun ha några begravningsförrättare som man kan kontakta om man planerar en borgerlig begravning för någon.